Digitale thermometer

Het aanbod aan thermometers en digitale thermometers breidt steeds verder uit. Zo heeft men intussen keuze uit een analoge thermometer, een gewone digitale thermometer, een speenthermometer, een oorthermometer, en voorhoofdthermometer.

De kwikthermometer overleeft de digitale thermometer

Vroeger werden voornamelijk kwikthermometers gebruikt. Deze hebben echter als nadeel dat men vaak lang dient te wachten alvorens de temperatuur kan afgelezen worden. Daarnaast kon ook giftig kwik vrijkomen als de glazen thermometer breekt. De analoge thermometer is intussen nog steeds in gebruik, maar het kwik werd vervangen door het gebruik van Galistan, wat echter wel iets moeilijker af te schudden is.

Het grote voordeel van analoge thermometers is dat deze geen batterijen nodig hebben, en de batterijen dus ook niet leeg kunnen zijn, waardoor de analoge thermometer het altijd doet. Wegens deze grote betrouwbaarheid kent analoge thermometer nog steeds veel bijval naast de digitale thermometer.

De digitale thermometer biedt vele voordelen

Met de introductie van de digitale thermometer werden de resultaten veel sneller en duidelijk afleesbaar. De temperatuurweergave wordt meestal weergegeven in Celsius, en kan ook in Fahrenheit staan. De digitale thermometer heeft een LCD-display, en werkt op batterijen. Hierdoor won de digitale thermometer veel aan populariteit, zeker ook toen de kwikthermometer verboden werd. Sommige digitale thermometers hebben ook een geheugenfunctie. Daarnaast moet de digitale thermometer in gebruik niet onderdoen voor de digitale thermometer. De gewone digitale thermometer kan zowel oraal, rectaal, als onder de oksel gebruikt worden.

De nieuwe digitale thermometer voor baby’s is de speenthermometer

Voor baby’s en peuters kan men nu ook kiezen voor een fopspeen thermometer als digitale thermometer. Deze ziet er uit als een fopspeen en maakt het meten van de temperatuur een stuk eenvoudiger. Na enkele minuten kan men reeds de temperatuur van het display aflezen. De speenthermometers zien er heel leuk uit voor baby’s, maar dan dient de baby de speen wel lang genoeg en goed in de mond te kunnen houden.

De infraroodthermometer concurreert met de digitale thermometer

Waar de temperatuur met een digitale thermometer gemeten wordt door contact. Wordt met een infraroodthermometer de temperatuur opgevangen door de lens en zo omgezet in een temperatuurwaarde. Met een infrarood thermometer kan de temperatuur contactloos vanop een kleine afstand afgemeten worden. Deze thermometer werkt met een lens waarbij de sensor slechts een klein deel van het infrarode gebied meet, waarvan deze dan de waarde berekent.

Bij de infrarood thermometer moet men rekening houden met enkele factoren. Zo is er de optische verhouding of afstand van de meter tot het meetoppervlak. De afstand waarop het mogelijk is om de temperatuur te meten verschilt per meter. Door de emissiefactor heeft de reflectie en spiegeling van het oppervlak ook een invloed in de mate van de meetbaarheid. Door de aanwezigheid van een richtlaser kunnen sommige thermometers de te meten oppervlakte precies bepalen. En sommige thermometers hebben ook een groter temperatuurbereik beschikbaar.

De snelheid van een oorthermometer

Bij het meten van de temperatuur met een oorthermometer moet men met enkele zaken rekening houden omdat de meeting anders kan afwijken. Zo meet men best steeds de temperatuur in hetzelfde oor, en meet men best niet wanneer de oor verwarmd of gekoeld is geworden, of wanneer oordruppels gebruikt worden, of wanneer er verstopping of afscheiding in de oor is.

Het comfort van een oorthermometer

Met de voorhoofdthermometer wordt het meten van de temperatuur maximaal comfortabel gemaakt. Dat vormt meteen ook samen met de snelheid, het grootste voordeel van de infraroodthermometer naast de digitale thermometer. Zo kunnen ze zelfs de temperatuur meten zonder contact.

De voorhoofdthermometer is dan ook zeker populair bij het meten van de temperatuur van baby’s en peuters. De ouders kunnen eenvoudig en snel de temperatuur van hun kindje meten door het enkele seconden voor de slaap van het kind te houden. De temperatuur van het kindje wordt eenvoudig en snel gescand, zo hoeft het kindje zelfs niet gewekt te worden voor het meten van de temperatuur. Het is dus een heel gebruiksvriendelijk toestel dat bovendien een goed resultaat levert aan de hand van infrarood technologie.

Als apotheek en babyspeciaalzaak kan u terecht bij Bomedys voor kwalitatieve digitale thermometers van het merk Geratherm. U vindt er een assortiment aan hoogstaande digitale thermometers, zowel voor volwassenen als voor kinderen. 

Bomedys werkt B2B en levert dus niet aan particulieren. Bomedys staat wel in voor de verkoop aan de apotheek en de groothandel apotheek. Doe beroep op het gespecialiseerde aanbod van Bomedys dat onder andere de Philips Avent flessenwarmer en aerosoltoestel bevat.