Groothandel apotheek

De leverancier of groothandel van de apotheek handelt als tussenpersoon tussen de fabrikant en de apotheker. De aanwezigheid van de groothandel voor de apotheek is minder zichtbaar voor de consument. Maar deze groothandel speelt wel een belangrijke rol in de distributie, het optimaliseren van het assortiment, en de bestelprocedure.

Met of zonder voorschrift naar de apotheek

Om geneesmiddelen te kopen kan men steeds in de apotheek terecht. De apotheek wordt meestal aangeduid met een groen Grieks kruis als symbool. Ook wordt soms de Schaal van Hygieia gebruikt, of de mortier en stamper met het recept symbool RX.

Voor het verkrijgen van de meeste medicijnen heeft de patiënt een doktersattest nodig die hij bij de apotheek kan voorleggen. Maar zowel bij de apotheek als groothandel voor de apotheek zijn ook zelfzorggeneesmiddelen te verkrijgen. Zo vindt men er ook medische hulpmiddelen voor thuisverzorging, homeopathische middelen en kruidengeneeskunde, en dermatologische cosmetica. Wel mogen grootwarenhuizen ook para-farmacie verkopen, zoals pleisters en ontsmettingsmiddel.

Werking van de apotheek en groothandel van de apotheek

Voor de medicijnen met voorschrift zorgt de ziekteverzekering voor de gedeeltelijke terugbetaling van medicatie aan de patiënt aan de hand van het remgeld. Wanneer een apotheek bepaalde medicatie niet meteen beschikbaar heeft, kan deze wel meteen besteld worden bij een groothandel  voor de apotheek, die deze steeds op korte termijn bezorgd. Soms verdwijnt een artikel uit de handel. De redenen hiervoor kunnen zijn omdat het niet meer rendabel is, wegens een fusie van firma’s die het product vervangen, of omdat het product verouderd is.

Het belang van een erkende groothandel voor de apotheek

De groothandelaar vormt een essentiële schakel tussen de apotheken en de farmaceutische industrie. De groothandel voor de apotheek is de verdeler van geneesmiddelen, en zorgt voor voldoende voorraad en een snelle en veilige levering naar al haar klanten. De groothandel kan een assortiment bieden aan geneesmiddelen, maar daarnaast ook aan gezondheidsproducten, homeopathie, en cosmetica.

De groothandel voor de apotheek fungeert als tussenpersoon, en dient de wetten in verband met de verkoop van geneesmiddelen na te leven. De fabrikant is gehouden te leveren aan de groothandelaars die vervolgens dienen te leveren aan de apotheken en farmaceutische groothandelaars. De groothandel van de apotheek heeft een goede kennis van zijn leveranciers, en werkt samen met betrouwbare fabrikanten. Daarom is het voor een apotheek steeds interessant samen te werken met een erkende groothandel.

Apothekers en farmaceutische groothandelaars dienen er zich van bewust te zijn dat de veilige inkoop en betrouwbare distributie van authentieke legale geneesmiddelen kosten met zich meebrengt en een distributievergoeding gevraagd wordt voor de groothandelaar en distributeur.

De bestelprocedure bij de groothandel van de apotheek verloopt meestal via computer. Daarnaast kunnen de bestellingen ook steeds per fax, telefoon, of mail verwerkt worden. De groothandel kan ook samenwerken met webwinkels met directe levering aan het magazijn van de webwinkel of distributiecentrum.

Bomedys levert zowel medicatie op voorschrift als OTC geneesmiddelen, en dat zowel aan apotheken als aan farmaceutische groothandelaars. Binnen het kwalitatieve aanbod van Bomedys is de Philips Avent flessenwarmer populair, alsook de digitale thermometer, als het aerosoltoestel