Verkoop apotheek

Medicatie op voorschrift en OTC-geneesmiddelen zonder voorschrift kan men verkrijgen bij de apotheek. Meestal verloopt deze verkoop bij de apotheek fysiek. Maar de online verkoop van geneesmiddelen kan met de jaren wel op steeds meer bijval rekenen.

Trends in de verkoop bij de apotheek

Het grootste deel aan patiënten bezoekt de apotheek nog fysiek. Daar wordt de patiënt vaak geholpen door een apotheekassistent aan de balie, waarbij de eindverantwoordelijkheid wel steeds bij de apotheker ligt. In de Verenigde Staten is het online kopen van medicatie al goed ingeburgerd. Wegens het stijgende belang van internet, wordt het online kopen van medicijnen ook bij ons steeds populairder. Apothekers spelen hier intussen al vaak op in door hun aanbod ook online beschikbaar te maken. Deze trend in de verkoop bij de apotheek wordt ook doorgetrokken naar de groothandels voor apotheken.

Online verkoop bij de apotheek toegelaten

Onder druk van de EU werd de online verkoop van geneesmiddelen mogelijk gemaakt. Artikel 29 van het Koninklijk Besluit van 21/01/2009 laat toe dat apotheken geneesmiddelen via internet verkopen als die vrij zijn van voorschrift. Hierbij moet het gaan om voor het publiek opengestelde apotheken die in België gelokaliseerd zijn die geneesmiddelen mogen aanbieden en leveren via internet.

De website die de geneesmiddelen aanbiedt, dient ook de bijsluiters te publiceren, alsook de vermelding dat de patiënt een arts dient te contacteren wanneer ongewenste reacties zouden voorkomen. Bij een bestelling dient de patiënt de leeftijd, het geslacht, de contactgegevens, en relevante informatie door te geven. De geneesmiddelen kunnen vervolgens in de apotheek afgehaald worden of aan huis geleverd worden door een erkende koerierdienst.

FAGG verifieert de online verkoop bij de apotheek

Sinds de toelating vanaf 2009 bieden intussen heel wat Belgische apothekers reeds heel wat producten online te koop aan. De FAGG, of het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, publiceert een lijst van alle erkende online apotheken in België. Deze gaat ook na of alle regels bij de verkoop bij de apotheek worden nageleefd, samen met de Orde der apothekers.

Voor een online apotheek is het interessant ook te verwijzen naar de FAGG die op zijn site alle bijsluiters en SKP’s, of Samenvattingen van de Kenmerken van het Product, vermeldt van de in België vergunde geneesmiddelen.

Voordelen van online verkoop bij de apotheek

Er zijn diverse redenen waarom patiënten medicatie online kopen. Zo is er uiteraard het gemak waarbij de patiënt vanuit zijn zetel kan bestellen. Maar daarnaast zijn er nog andere overtuigende redenen zoals de mogelijkheid om discreet en anoniem te bestellen, de mogelijkheid om het goedkoopste aanbod te zoeken, en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen.

Voorkeur aan verkoop bij de erkende apotheek

Toch rijst soms de vraag of de online verkoop bij de apotheek betrouwbaar is of niet. Volgens de Orde de apothekers mag een erkend apotheker slechts één website aanmaken, en er enkel aanbieden wat hij ook zelf in de apotheek verkoopt. Er bestaan echter ook malafide websites waarop medicatie onwettelijk verkocht wordt.

Door enkel te bestellen op sites van erkende apotheken, wordt ook vermeden dat men namaak, nep, of illegale medicatie zou aankopen. Het verschil tussen namaak en echte authentieke erkende medicatie is namelijk moeilijk gewoon waar te nemen. Zo is het ook niet eenvoudig verschil te zien tussen betrouwbare websites en deze die dat niet zijn. Sites die niet de legale medicatie aanbieden doen er namelijk alles aan om toch een betrouwbare indruk te geven aan haar bezoekers. Daarom is het goed steeds na te gaan of het om een erkende apotheker gaat.

Een groot deel van de bevolking haalt voorlopig zijn medicatie voornamelijk nog fysiek bij de apotheek. Wegens de immense omvang aan diverse soorten medicatie is het voor de apotheek niet mogelijk alle producten steeds meteen beschikbaar te hebben. Het sales team van Bomedys zorgt voor een duidelijk overzicht aan haar beschikbare middelen. Men kan er terecht voor een goede levering waar de apotheek en haar klanten kan op rekenen. 

Als apotheek of als groothandel apotheek kan u eenvoudig beroep doen op het gespecialiseerde aanbod van Bomedys dat ook online beschikbaar komt. Plaats uw bestelling eenvoudig online en vul uw voorraad steeds met het grootste gemak aan. Bomedys biedt een kwalitatief aanbod met de Philips Avent flessenwarmer, aerosoltoestel, en digitale thermometer